Лечебни растения като туристическа атракция

Лечебните растения се използват пряко като билки за производството на продукти, но могат да се ползват и „продадат” и непряко – като част от туристически пакет или индивидуална услуга.

В основата на най-атрактивните и печеливши туристически услуги в света стоят културните традиции и природните дадености на народа домакин и страната му. България е земя с богата и разнообразна природа, а връзката с нея е важна черта на националния ни характер. Ползването на лечебни растения по българските земи има народни традиции от хилядолетия, които все още са добре съхранени. Този ресурс предлага възможности за привличане на туристи, с интерес към природните дадености, фолклора и природосъобразния начин на живот.

Билките заемат важно място и във фолклорните обичайни практики и вярвания на българския народ. В много обредни действия са включени лечебни растения:

  • Сурвачката задължително е от дряново клонче, защото се вярва в магическата сила на дървото. Дрянови пъпки се използват и за „късметчета” в новогодишната баница.
  • На Ивановден момчетата, които искат да се побратимят са посещавали домовете си, за да получат благословия от майката на другия. Тя ги посреща с китка бръшлян и чимшир (и двете вечнозелени лечебни растения) завързана с червен конец – да е вечна дружбата им.

Комбинацията от богати природни дадености и фолклор, заедно с  представяне на кулинарни традиции, традиции в билколечението и традиционната козметика и приятни преживявания сред природата може да се превърне в примамлива и печеливша туристическа атракция.

Примери за използване на лечебните растения за създаване и предлагане на специализирани допълнителни туристически услуги  можете да намерите тук.